top of page

Zelf een klimaat geregelde voliere bouwen.

Misschien loop je wel met de gedachten rond, om een voliere te bouwen of er een bij te bouwen. Kan ook zijn, dat je met plannen rond loopt om jou voliere te gaan veranderen of aanpassen.  Misschien zou een klimaat geregelde voliere een keuze en uitdaging voor jou kunnen zijn.  Een kleine klimaat geregelde voliere als winterverblijf aan een bestaande voliere aanbouwen en deze in de zomerperiode open zetten, behoort ook tot de vele mogelijkheden.
Voor een klimaat geregelde voliere te bouwen, wil ik graag een gratis adviserende rol innemen.  Ik kan mijn bevindingen van de afgelopen 2 jaar, op deze manier nuttig inzetten. Hiermee hoop ik vogel liefhebbers te helpen, om een klimaat geregelde voliere te bouwen, welke niet duur hoeft te zijn. Maar vooral de vogels het hele jaar een aangenaam leven geven is het grootste doel voor mij.
 

 

voliere.jpg
temperatuur metingen.jpg

Temperatuur regeling.

plc siemens.jpg

PLC gestuurd.

pled led verlichting.jpg

 Klimaat geregelde voliere

PLED  Led verlichting besturing.

vocht meting.jpg
Ventilator berghok.jpg

Ventilatie systeem.

Vocht regeling.

Waarom een klimaat geregelde voliere.

Ook al streven veel vogelliefhebbers [ kwekers] naar koud broed, geef ik persoonlijk de voorkeur voor de vogels meer warmte te geven. Tropische vogels maken met warme temperaturen vitamines aan en vooral vitamine d3 is van groot belang. De vogels laten overwinteren in lage temperaturen, lijkt mij niets mis mee. Iedere vogel liefhebber, zal het op zijn of haar manier doen en zeker het beste  met de vogels voor hebben. Warmte en UV B gaan hand in hand met de aanmaak van vitamine D3. In een open voliere voldoende UV A B true light lampen hangen die ook warmte afgeven, zou in de winter periode de kers op de taart kunnen zijn. In mijn voliere zie ik meer dan regelmatig vogels kort bij de UV AB lampen [ true light] zitten. Je kunt zien dat ze de warmte willen voelen, of het licht nodig hebben.  Misschien overbodige luxe, maar ik vind het wel prettig om te zien.
Met een klimaat geregelde voliere kun je de temperatuur en luchtvochtigheid veel beter constant houden en dat heeft ook zwaar meegewogen om mijn voliere
glas dicht te maken. Steeds vaker zijn de temperatuur verschillen in Nederland groot. Op een kort tijdbestek een temperatuur verschil van -2 naar 16 graden is steeds normaler aan het worden. Tropische vogels hebben het hier waarschijnlijk moeilijk mee, maar wie zal het zeggen !
De vogels verblijven normaal gesproken het hele
 jaar in deze voliere en ik zie dat als een voordeel.

Er zijn
 nog meer voordelen, met een klimaat geregelde voliere en natuurlijk ook nadelen.
Deze zijn allemaal te zien in mijn gemaakte presentatie.


 

Kosten klimaat geregelde voliere.
Vogel liefhebbers waar ik  mee gesproken heb , hadden vaak de volgende vragen.

De voliere warm houden of koelen is dat niet kostbaar aan energie ? 
Antwoord :   Vanfaf 30 oktober 2022 tot 08 Maart 2023 heb ik 185 euro aan elektrische  energie verbruikt.
Als je zonnepanelen gebruikt, zullen de energie kosten flink dalen. Zelf heb ik 12 panelen van 400 WP .
De energie kosten zijn berekend, op een vast contract tarief tot eind 2023.


Zijn de kosten voor het maken van een klimaat geregelde voliere niet veel duurder dan een standaard voliere ?
Antwoord: Het enige verschil voor de bouw van deze voliere  is het gebruiken van glas in plaats van voliere gaas. Zelf heb ik 2de hands salon tafels gekocht en daar het glas van gebruikt. Dit glas is gehard en bij het kapot springen veilig. Ondanks dat mijn voliere klein is, kon ik er makkelijk 10 verschillende soorten koppels in houden. Bij een grotere voliere zullen vooral de energie kosten hoger worden en nadelig zijn.
Wat betreft de elektrische besturingen en regelingen voor de voliere, wordt het een stukje lastiger. Zelf werk ik in de elektro techniek en dat maakte een groot verschil in de kosten. M
et de huidige kennis na 2 jaar testen en aanpassen, zal het resultaat van een volgende klimaat geregelde voliere een stuk eenvoudiger en goedkoper worden. Ook voor vogel liefhebbers met weinig technische kennis, is het goed te doen.


Vliegen de vogels niet tegen het glas aan ?
Het antwoord is een duidelijk Nee ! Zelfs niet, als ik ze de eerste keer in de voliere zet. Het maakte ook niet uit, welke Australische of Afrikaanse pracht vinken ik er in zetten. Geen van alle soorten, vloog tegen het glas. Het is bekend dat b.v Roodborstjes tegen het glas vliegen, als ze zich zelf in het glas zien. Zij hebben niet in de gaten, dat ze het zelf zijn en zichzelf als indringer zien. Alle vogels in de voliere, zagen zich regelmatig in de spiegeling van het glas, maar werden niet onrustig of aanvallend. 

het realiseren van de elktrische temperatuur / koel / vocht en licht regelingen.
Omdat de voliere  met glas dicht gemaakt is, zal de lucht in de voliere geforceerd ververst moeten worden. 
Versen lucht naar binnen blazen en oude lucht naar buiten blazen, gebeurd met ventilatoren.
Er moet rekening gehouden worden, dat er geen tocht ontstaat. Vogels worden ziek van tocht en met verschillende vermogens van de ventilatoren op de juiste plaatsen gemonteerd, voorkom je dit.

Verwarmen kan al met 1 verwarming met voldoende capaciteit en daarbij 1 thermostaat, om de temperatuur te regelen.

Koelen kan met 1 ventilator. Verschillende toerentallen bij een bepaalde temperatuur is niet noodzakelijk.

Vocht regelen kan met een luchtbevochtiger. 220 volt aansluiting maken. Daarna apparaat aansluiten en  vochtgehalte instellen.


Hulp nodig ?
Voor hulp met de elektrische regelingen, kun je contact met mij opnemen.






















 

bottom of page