top of page

25-04-2024
Het water ornament in de buiten voliere is in werking genomen. Dat de vogeltjes dit zo geweldig zouden vinden, had ik niet verwacht. Prachtig om te zien, hoe ze zich uitleven in en om de waterstraal. Op de foto is het water ornament helemaal te zien en in het film fragment alleen het gedeelte waar de goudbuikjes kwamen.  In de grote waterbak, durven ze nog niet in. Goudbuikjes zijn erg voorzichtig met onbekende situaties en kunnen soms erg lang twijfelen.  Het water wordt iedere dag ververst en loopt via een rondpomp systeem. Het schakel stuur programma schakelt iedere dag rond 12.00uur, deze water installatie in. Uit ervaring heb ik gemerkt dat rond dit tijdstip, de goudbuikjes het liefst een bad namen. Het water systeem
blijft 20 minuten aanstaan en schakelt dan uit. Was blij verrast dat de vogeltjes zo enthousiast waren en hebben mij overtuigt, dat dit niet mag ontbreken in de voliere.

 

waterornament geplaatst.jpg

Water ornament in voliere.

Ornament.jpg

18-04-2024 

De klimaat geregelde binnen voliere is gereed, voor gebruik. Alleen het gedeelte naar buiten toe, moet nog gemaakt worden.De 5 jongen goudbuikjes mochten als eerste gebruik maken, van de nieuw gebouwde binnen voliere. Voor hun een hele verbetering vanuit de verplaatsbare voliere en dat is ook goed te merken  aan hun gedrag.  De bedoeling was, om er 2 volwassen koppels bij te plaatsen, maar dit kan nog even niet doorgaan. In de klimaat geregelde voliere buiten vond ik een nest,  waar net een kuiken van 1 of 2 dagen oud was uitgekomen. In het nest lagen nog 2 eitjes . Omdat ik nog niet weet wie de ouders zijn,  is koppels eruit halen een slecht plan.  In de nieuwe voliere kan lekker gevlogen worden en heeft veel plaatsen, voor privacy. Het rechter gedeelte zal net als het linker gedeelte, helemaal met planten dicht gemaakt worden. Koppels kunnen dan ongestoord broeden. Later kunnen ze ook nog via een opening naar buiten gaan . De ruimte buiten is beperkt, maar ze kunnen wel lekker in de zon zitten. De start van deze ruimte buiten is gemaakt en vergt nog een paar uur werk.

 

Film fragment van de nieuwe binnen voliere

05-04-2024

Op 24-02-2024 had ik een stukje geschreven, over het maken van een water ornament en hoever ik hier mee was.
Vandaag het waterornament in de voliere geplaatst. Moet het 1 en ander nog aankleden  en afwerken. Ben super benieuwd of de goudbuikjes, dit water gebeuren prachtig gaan vinden. Binnen in het berghok staat een bak met een pompje. Deze zal straks water naar het ornament in de voliere pompen en via een slang , stroomt het water terug naar de water bak. zodra deze installatie helemaal klaar is, maak ik er een filmpje van en op deze site plaatsen. Hopelijk kan ik ook snel opnames maken, als ze met  allen aan het badderen zijn.

waterornament geplaatst.jpg

24-03-2024
De 5 jongen goudbuikjes, in de klimaat geregelde verplaatsbare voliere gezet. Het gaat gelukkig heel goed met de jongen. Op foto 1 kun je goed zien, dat de jongen uit verschillende nesten komen. Links 3 jongen uit eenzelfde nest en rechts de 2 oudere jongen uit eenzelfde nest. bij de 2 oudere kun je  al een beginnende rode snavel zien. Als het slaap tijd wordt gaan ze wel alle 5 tegen elkaar aanzitten
[ foto 2 ] . De voliere staat momenteel in het berghok, waar de temperatuur net zoals in de grote voliere op 14 graden gehouden wordt. De komende week wordt de temperatuur verder afgebouwd, naar de minimale temperatuur, van 13 graden. Na de volgende week zal het buitenweer bepalen, of het warmer gaat worden dan 13 graden in de voliere's. Als het zonnetje lekker doorkomt, worden de jongen, samen met kooi naar buiten gerold. Het zal nog een hele tijd duren, voordat de goudbuikjes helemaal op kleur zijn.  Ben erg benieuwd, hoeveel mannen of poppen het zijn.

foto 1

jongen in binnen voliere.jpg

foto  2

jongen bij elkaar in binnen voliere.jpg

18-03-2024
Gestart om van de bestaande binnen kooien in het berghok, 1 grote kooi te maken. In deze kooi komt een start met 3 goudbuik koppels.
De bestaande kooien  in het berghok, waren de 2 kooien, waar je op foto 2 recht tegen aan kijkt. 4 kooien zijn bijgemaakt en allemaal open met elkaar verbonden. Met 3 koppels, heb ik een kleine groep en hoop op mooie kweek resultaten. Op deze manier kan ik 3 koppels uit de panorama voliere naar binnen halen. In deze voliere zitten dan 7 koppels en binnen 3 koppels. Vanuit deze binnen kooi, komt er een  mogelijkheid voor de goudbuikjes om naar buiten te gaan. Een luik tussen de binnen voliere en de nog te maken buitenkooi, kan naar wens open en dicht gemaakt worden. Buiten kunnen ze ook vliegen en lekker in de zon zitten. De buiten voliere en deze binnen voliere zijn dan beide voorzien, van voldoende ruimte en schuilplekken om een nest te bouwen.  het berghok wordt ook op temperatuur gehouden - koelen en vocht gehalte geregeld. Op foto 2 kun je zien, dat deze grote kooi, nog niet gereed is.  Uiteraard wordt dit ook op deze site vervolgd.

1 van de 2 bestaande kweek kooien.

2 koppels bij elkaar.jpg

foto 2       

SCH_7556_edited_edited_edited.jpg

14-03-2024
4 van de 5 jonge goudbuikjes bij elkaar op stok. De jongen uit een zelfde nest, kunnen zo lekker tegen elkaar aan kruipen. Koppels doen dat ook iedere dag en maakt mede hierdoor, deze soort voor mij zo bijzonder. Bij de drie jonkies, zit de kleinste van de drie middenin. De oudste en grootste van deze drie, heeft contact met 1 van de 2 uit het andere eerste nest. Aan de snavel van het goudbuikje helemaal rechts, kun je zien, dat deze ouder is. De snavel is al iets rood geworden en ook zit er al oranje in de staart.

4 jongen uit 2 nesten.jpg
man en pop met 3 jongen.jpg

Helemaal links de man - pop en de drie jongen goudbuikjes.

06-03-2024
De drie jongen goudbuikjes, zoals op 2 Februari beschreven, kunnen nu alle drie vliegen. Ze hebben helemaal bovenaan in de voliere, een lekkere veilige plaats gevonden. Natuurlijk ging dit allemaal, na aanwijzigingen van de ouders. Heb nu 5 jongen goudbuikjes van 2 onverwante koppels op stok. Nu maar hopen, dat er van deze jongen goudbuikjes koppels gemaakt kunnen worden.

3 jongen_edited.jpg

02-03-2024
Binnenkort kan ik mijn gemaakte water ornament plaatsen in de voliere, want de jongen zijn uitgevlogen. Heb de goudbuikjes steeds met rust gelaten, maar over een weekje, kan ik mij weer vrij bewegen in de voliere. Geweldig, dat het nu zo goed gaat met het kweken in kolonie broed. Het voelt als een beloning voor alle energie en tijd, die er ingestopt is.  Het was niet echt uitvliegen, wat de jongen goudbuikjes deden. Het eerste jong, is uit het nest gevallen en kon nog niet vliegen. Heb het jonkie op de grond laten zitten en de temperatuur in de voliere wat verhoogt. 1 dag later zat het tweede jong op de grond, terwijl het eerste jong de weg naar boven had bereikt. De jongen worden gewoon op de grond door beide ouders gevoerd. Alles met rust gelaten en de jongen niet aangeraakt.

nieuw uitgevlogen jong.jpg

24-02-2024
Ben begonnen met het maken van een water ornament, voor in de voliere.  Op een site met 2 de hands spullen, een schelpen waterbak gekocht en stenen. De houten balk, heb ik van mijn zoon gekregen. De bedoeling is circulerend stromend water, waar de goudbuikjes zich kunnen wassen. In het berghok komt een water reservoir te staan, met een dompelpomp erin. Deze pomp laat het water aan het begin van  de stenen naar binnen lopen en stroomt zo in de grote waterbak. Het water zal stijgen tot aan  de slang, die op de foto te zien is. Via deze slang loopt het water naar het water reservoir terug. Het water in het reservoir wordt iedere dag ververst. Het plaatsen van het water ornament in de voliere, doe ik nog niet. Er zitten  nieuwe jongen goudbuikjes in een nest en zullen over een week of 2 uitvliegen. Storen wil ik ze niet, dus gewoon afwachten tot het wel kan.

 

2.jpg

17-02-2024
Het gaat goed met mijn eerste jonge goudbuikjes. Ze worden super verzorgd en zijn al bijna helemaal zelfstandig. Niemand van de andere 18 goudbuikjes is onaardig tegen de jonkies en ze mogen gaan zitten waar ze willen. In een ander nest, waar een koppel aan het broeden is, zag ik 1 of 2 jongen zitten. Even was het nest verlaten en kon ik zien dat ze al pluisjes op hun hoofd hadden.
Het nest en de jongen niet aangeraakt en net gedaan, of ik het nest helemaal niet gezien had. 1 uurtje later toch even gaan kijken en zag dat 1 van de ouders er weer bij zat.

11.jpg

11-02-2024
Het veranderen van de voliere, heeft een positief resultaat gehad. De eerste jongen goudbuikjes op stok en op dit moment ook meerdere nesten. Had niet verwacht dat 10 koppels goudbuikjes, het zo naar hun zin zouden hebben. Bij foto's goudbuikjes, kun je mooie fotos van het mannetje met de 2 jongen zien

Wat lijkt de voliere toch groot, als je naar het goudbuik mannetje kijkt

8.jpg

Tussen de takken en daarna tussen het riet, zie je een nest.

3.jpg

08-02-2024
Het eerste jonge goudbuikje, heeft dus 1 broertje of zusje en de ouders zijn nu ook bekend.
In het onderstaande filmpje worden de jongen bijgevoerd. Prachtig om te zien, hoe goed het met ze gaat en zo zorgzaam verzorgt worden.
Het lijkt erop, dat ze net uit het bad komen. 

05-02-2024
Wat een fantastisch moment !!!   Daar zat hij / zij dan en voor mij totaal onverwacht. Mijn aller eerste jongen goudbuikje !!  De 10 koppels goudbuikjes, had ik allemaal in de klimaat geregelde voliere gezet en op 16-12-2023  hierover een stukje geschreven. Ook geschreven dat ik de voliere zou gaan aanpassen, naar de ingeschatte behoefte voor de vogels.  Alle geplande aanpassingen zijn nog niet gedaan, maar wel de voliere bekleed met riet en daarachter allerlei soorten nest gelegenheden gemaakt. Besloten geen nest controle meer te doen en de vogels zoveel als mogelijk met rust te laten. Ik had op de camera beelden wel gezien dat er koppels aan het broeden waren, maar dit jong is toch zeker een flink aantal weken oud en kan ook al goed vliegen. Gelukkig heb ik al die weken, ook mijn eigen gemaakte voer verstrekt. In dit voer, zit levend en eivoer verwerkt. Nu afwachten of er nog broers of zussen zijn en ook de ouders zijn nog niet bekend. Ben super blij, met dit resultaat en dat het mogelijk is om jongen op stok te krijgen met 10 koppels in een vrij kleine voliere.

 

5.jpg

Mijn eerste in kolonie broed goudbuik kuikentje.

2.jpg
1.jpg
4.jpg

23-12-2023
Contact gehad via marktplaats met Wessel uit Veenendaal. Wessel heeft goudbuikjes, maar ook vele andere soorten vogels in een grote voliere. Met de goudbuikjes boekt hij meestal hele goede resultaten, al was het dit jaar iets minder. De onderstaande foto's spreken voor zich en prachtig om te zien, als er jonge goudbuikjes op stok zitten. Onderling via app, veel informatie uitgewisseld en ook nu weer nuttige info gekregen. Wessel ringt de jonge pas als ze uitgevlogen zijn met 2.3. Heb er met 2.0  teveel dood in de hand gehad, verteld Wessel en dat wil je als vogel liefhebber niet. Ringen met 2.3 wordt op tentoonstellingen geaccepteerd . Het wordt naar mijn mening, echt tijd, dat ook de ringmaat 2.1 of 2.2 gemaakt wordt. Net als mij, heeft Wessel camera's in de voliere hangen en laat de vogels helemaal met rust tijdens het broeden en het groot brengen van de jongen. Wessel kweekt alleen met goudbuikjes in koloniebroed en ik krijg dit gegeven steeds vaker te horen van goudbuik liefhebbers. De ervaringen met kolonie broed blijken bij goudbuikjes een beter resultaat te geven, dan het kweken in broedhokken. Voldoende ruimte en schuil plaatsen in de voliere, is een must en Wessel geeft het hele jaar door voldoende basis voeding - eiwit - buffalo wormen en in de broed periode fruitvliegjes. Wessel bedankt voor de nuttige info.

image2_edited_edited.jpg
image0_edited.jpg
image1_edited.jpg
DSCN0907.jpg

16-12-2023
Ben momenteel bezig de voliere helemaal aan te passen, aan de goudbuikjes. De goudbuikjes die binnen zaten, zitten nu ook in de voliere. Alle 10 de koppels zitten nu in de klimaat geregelde voliere en de temperatuur is constant 14 graden. Bij veel kwekers gaan de vogels in de winter naar binnen, maar bij mij gaan ze in de winter periode allemaal naar de [ buiten ]voliere. Of dit nog veranderd,  is niet zeker. Prachtig om te zien hoe gezellig ze het allemaal hebben. De mannetjes en ook de poppen jagen wel eens achter elkaar, maar dat is het dan ook. Heb afgelopen week contact met Rob uit Eindhoven gehad en had vorig jaar al eens goudbuikjes met hem geruild. Rob gevraagd of hij nog wat goede tips had. Rob kweekt altijd in kolonie broed, met zijn goudbuikjes. In de zomer zitten ze in de voliere buiten en in de winter in de voliere op zolder. Dit doet hij in combinatie met rustige vogels, b.v Gould Amadines. Rust tijdens het broeden is heel belangrijk, geeft Rob aan. De broedkasten, die Rob gebruikt zijn kleine kastjes met een opening niet groter dan 18 mm. Op deze manier kunnen er geen andere vogels in de broedkooi komen, verteld hij. Verder ook nestmateriaal in de broedkastjes stoppen en ook boven in de nestkast nestmateriaal duwen. Geen !  zit stokjes voor de invlieg opening maken. Rob laat de nestkastjes het hele jaar hangen en als ze willen broeden kruipen ze er vanzelf in en ook slapen doen ze in deze kastjes. Ook Rob geeft aan en ik kan dat beamen, dat goudbuikjes graag op de grond zitten en voortdurend pikken in zand en schelpenzand. Als de goudbuikjes gaan nestelen laar Rob de vogeltjes met rust. Geen nest controle en zeker niet ringen. Goudbuikjes schuilen graag en de voliere voorzien van groen is aan te raden. Bedankt Rob dat ik deze tips van jou, hier mag vermelden. 


 

09-12-2023
2 goudbuik poppen gekocht in St Annaland [ Zeeland ] en achteraf kan ik gelukkig zeggen, dat het ondanks de afstand, zeer de moeite waard was. Na 1 uur en een kwartier rijden, kwam ik bij een gastvrij gezin binnen . Tinus een echtte vogel liefhebber, liet mij eerst zijn prachtige papegaaien zien. Daarna vertelde hij vol trots, dat hij waarschijnlijk 1 van de weinige was, met een voliere in de keuken. In deze voliere zaten mijn 2 goudbuik popjes en verder nog een man Granaat Astrilde.  Helaas was zijn pop granaat astrilde plotseling gestorven. De granaat astrildes, hadden gebroed, maar de eitjes waren niet bevrucht. Na het wegnemen van de eitjes, kwamen ze in de rui. Misschien was dit voor de pop teveel van het goede, in ieder geval erg jammer. Tinus was op zoek naar een nieuwe pop, maar dat ging niet vanzelf. Zelf heb ik ook moeite gedaan om een pop granaat Astrilde voor hem te vinden, maar helaas ! Ook bij deze prachtige schijnbaar moeilijk te kweken vogel is een beginnend te kort aan het ontstaan. Gezellig koffie gedronken en een broodje kaas werd mij aangeboden. Alles bij elkaar een Fantastische ervaring gehad, bij een fantastisch gezin.


 

SCH_6098_edited.jpg
SCH_6091_edited.jpg
SCH_6088 B.jpg

02-12-2023
Onderstaand een kort filmpje van een koppel goudbuikjes. In dit filmpje kun je zien, hoe lief en aandoenlijk goudbuikjes zijn.
Koppels zitten graag tegen elkaar aan en vlooien en kroelen graag.
Dit is een van de redenen, dat ik goudbuikjes als voorkeur heb. Kleine actieve en lieve vogels, die in kolonie broed kunnen leven.

19-11-2023
Regelmatig op buitenlandse sites aan het zoeken, naar meer info over goudbuikjes. Wil toch graag meer weten, over hun leefgebied - gewoontes - gedrag en alles wat er maar bekend is over goudbuikjes . Al behoorlijk veel informatie gevonden, waar ik blij mee ben.
Dit betekend dan ook, dat ik mijn klimaat geregelde voliere - temperatuur geregelde buiten broedkooi en kweek kooien verder ga aanpassen en verbeteren. Ook voeding - mineralen - vitamine - calcium - eiwitten ga ik aanpassen met hopelijk de volgende verbeteringen. 
a] Legnood verminderen of helemaal oplossen.
b] De jongen niet meer uit het nest gooien
c] Toleranter met nest controle 
d] Kolonie broed met 5 a 6 koppels in de voliere.
e] betere gezondheid en een mooiere kleur [ Niet donker van kleur worden ]

Op de foto is een goudbuik mannetje te zien, welke ik gratis heb mogen ophalen. Zijn gezondheid is niet best en hij is erg donker van kleur. Waarschijnlijk een tekort gehad aan een aantal behoeftes. in ieder geval zat hij in een kooi met weinig licht [ led lampje }
Voor mij de uitdaging dit mannetje, met een beter en gezonder leven er mooier te laten uitzien.

BOX_4967_edited.jpg

12-11-2023

Eergisteren een nieuw koppel goudbuikjes gekocht in de plaats Heerlen.
Marc de bezitter van dit koppel is een echtte vogel liefhebber. Hij heeft nog 2 koppels goudbuikjes en gaat proberen, daar mee te kweken. Marc heeft nog veel meer soorten in zijn mooie buiten en binnen verblijf. Binsastrildes - Spitstaarten - Gouldamadines- Bichenows -  Oranje kaakjes en dan heb ik ze nog niet allemaal genoemd. Speciaal te noemen, waren de Japanse Nachtegalen. Ook speciaal was , dat Marc met deze nachtegalen meteen succes had en 1 jong op stok kreeg. De voliere is in de winterperiode afgeschermd met dunne polycarbonaat platen. Alle vogels kunnen ook naar binnen, waar de ruimte op 15 graden wordt verwarmd.  Verder van Marc, nog nuttige tips en voorstellen gehad wat betreft voeding - vitamine en met een nylon kous op een veilige manier vogels in een tentoonstelling kast zetten. Deze vogel liefhebberij  kost mij geld zei Marc [ vertel mij wat ] maar naar de vogels  kijken is een lust om te zien en onbetaalbaar. Kortom Marc is een vogel liefhebber pur sang.

Op de eerste foto, zitten de 2 nog met reisziekte op stok en voor vogels is  een verhuizing altijd een vervelende ervaring. Op de andere foto's 2 dagen later, ziet het er al heel anders uit. Mooi om te zien, als het weer goed met hun gaat en ze gewend zijn aan de nieuwe omgeving.  Ik de trotse bezitter van dit koppel ben blij met deze nieuwe aanwinst 

 

BOX_5645_edited.jpg
pop nieuw koppel goudbuikjes2.jpg
Man nieuw koppel goudbuikje.jpg

15-10-2023
In de voliere zitten momenteel 4 koppels goudbuikjes. 1 koppel heb ik vanuit de kweek kooi verplaatst naar de voliere.
Ben geen voorstander, om een koppel te lang in een kweek kooi te houden. Het koppel heeft jongen gehad, maar deze uit het nest geworpen. Op de pagina                                                                         staat beschreven, dat dit wel eens veel met voeding en
daarmee met een calcium tekort te maken kan hebben. De kweek kooi is nu even bezet met een onverwant koppel gould amadines. Dit zijn ook erg mooie lieve vogels, die ook in kolonie kunnen broeden. Het mannetje is te zien op de pagina                                   te zien. Het koppel heeft een hele tijd, bij familie gewoond. Maar nu het kouder wordt vonden ze het niet verstandig, om deze in een buitenkooi te houden. Ze zijn overgestapt op zebravinken en de goulds wonen nu tijdelijk bij mij. Dit mooie koppeltje is geringd en van 2023.

 

trotse goudbuik man.jpg
voor visite kaartje 5 gereed.jpg
12 goudbuikjes op stok.jpg

17-04-2023
De 12 goudbuikjes langs elkaar, met 1 Gouldamadine ertussen. Het was een kwestie van geduld, maar nu is het dan toch gelukt. Hoe langer het licht aanblijft, hoe meer goudbuikjes zich aansluiten. Vorige week met een man genaamd Dre informatie uitgewisseld, via Marktplaats. Hij gaf de goudbuikjes vanaf Mei 16 uur licht. Met dit gegeven, de lichturen  verlengd van 12 naar 14 en zo te zien met resultaat. 

bottom of page