top of page

Legnood goudbuikjes

14.jpg
4.jpg
jong goudbuikje met papa.jpg

27-07-2024
Het gaat al ruim een jaar goed, met de gezondheid van de goudbuikjes. In de klimaat geregelde voliere, heeft nog geen enkele pop legnood gehad en zijn er in kolonie broed jongen geboren en groot gebracht. Sinds kort heb ik binnen ook een voliere gebouwd, waar alleen de temperatuur geregeld wordt. Ook zijn er in deze ruimte 2 grote broed hokken gemaakt. In ieder hok komt 1 koppel te zitten, die voorzien zijn van alle benodigdheden om tot een goede kweek over te gaan. Op deze manier hoop ik meer te ontdekken, zoals  verschil  in kweek  resultaten - legnood- aantal jongen - bevruchtte eitjes en ga zo maar door.

 

Onderstaand een foto, van een pop met legnood [ zie foto's met tekst onderstaand ]   Toen ik eierschalen verstrekte, ging ze er meteen op af. Duidelijk dat de pop behoefte aan kalk had. De pop zag er ook gehavend uit en kaal in de nek.  De komende tijd rust en alles doen wat mogelijk is, om de pop weer in conditie te krijgen.

pop goudbuikje met eierschall.jpg

Legnood goudbuikje !   Toen ik terug kwam van een 10 daagse vakantie, schrok ik toch een beetje.
Maar liefst 9 eitjes in 1 nest. De eitjes waren weer van de zelfde pop, die legnood had en met veel warmte [ warmtelamp ] 2 maal had kunnen redden.  Zoveel eitjes leggen is ook legnood en besloten de pop en man te scheiden van elkaar. Verder alle nestmateriaal weggepakt en de voeding op basis zaad - onkruidzaad en trosgierst gezet.  Verder de zaterdag na mijn vakantie 2 goudbuik poppen gekocht in St Annaland [ Zeeland ].  In eerste instantie zou ik deze poppen bij mijn 2 vrijgezellen mannen zetten, maar uiteindelijk toch anders besloten. Drie poppen bij elkaar en 3 mannen bij elkaar. Voor de nieuwe poppen eerst wennen aan de nieuwe omgeving en gezelschap geven aan de pop met legnood.

 

9 eitjes goudbuikjes.jpg

Als eerste voedings experiment een eigen voeding voor de goudbuikjes samengesteld. deze mengeling wordt graag gegeten en ben daar ook erg blij mee. Ik hoop met dit eerste experiment een verbetering te krijgen in de onderstaande en boven staande beschreven problematiek. Zodra ik een voeding samenstelling heb, waarvan ik ook echtte verbetering zie in het algemeen welbevinden, zal ik deze samenstelling bekend maken. Deze voeding is een aanvulling op de al bestaande voeding, voor de goudbuikjes.
 

nieuw voer voor goudbuikjes.jpg

Legnood bij goudbuikjes komt veel voor, heb ik de afgelopen jaren gelezen - gehoord en ook bij mijn eigen goudbuikjes meegemaakt. Helaas kwam ik er bij mijn eerste koppel te laat achter en was toen ook nog te onervaren met voliere vogels.
Nu heb ik met mijn 10 koppels goudbuikjes, voor de tweede keer te maken met legnood.
Bij de eerste keer, heb ik de pop met de cloaca in een warm bad gehouden en daarna met een fohn droog geblazen. Een paar uur later, lag het eitje zonder schaal op de grond. Een pop met legnood is er slecht aan toe en actie is vereist. Wat mij opviel bij beide gevallen, was dat de pop continu warmte opzocht. Bij alle vogel ziektes is warmte belangrijk. Vogels hebben een lichaam temperatuur van 41 graden.  Bij de tweede pop met legnood, alleen voor een hoge temperatuur in de kooi gezorgd.
Je ziet op foto 1 de pop zo kort als mogelijk bij de true light lamp zitten en daarnaast werkt ook nog een vogel warmte lamp mee.
Het eitje lag een dag later op de grond. Tot mijn verbazing kwam de legnood steeds terug en werden er steeds eitjes in een nest gelegd. Het popje zag er steeds slecht uit , maar eten en drinken deed ze wel. vliegen kon ze ook nog, maar moeilijk.
Heb er alles aan gedaan, om de temperatuur in de kooi zo hoog mogelijk te houden en de pop niet van het mannetje te scheiden. Met deze site en mijn voliere, probeer ik het legnood probleem aan te pakken. Alle hulp van buitenaf is welkom en ben er van overtuigd dat wij samen tot een verbetering kunnen  komen. Het zou jammer zijn, als dit zeer bijzonder en mooi vogeltje, steeds moeilijker te krijgen / kopen is. Beide poppen die legnood hebben gehad, zaten in een grote kweek kooi. de kooien zijn voorzien met true light en led licht. Het vocht percentage was hoog en de temperatuur was wel wisselend, maar is nooit lager dan 15 graden geweest. Het verschil met de vogels in de klimaat geregelde voliere bestaat uit : veel minder wisselende temperaturen - meer vliegruimte -  geregeld vocht percentage - meer daglicht.
Zowel in de kweek kooi en in de voliere kunnen de vogels een bad nemen en krijgen de zelfde voeding.
Dit zegt volgens mij allemaal nog niets en onderzoek en tijd, zal misschien tot goede onderbouwde conclusies komen.

 

Foto 1

Pop ziek voor warmte lamp.jpg

Het eitje op de grond 

eitje legnood.jpg

Het gaat weer goed met de pop.

pop legnood opgeknapt.jpg
bottom of page